24 de febrer 2014

Les muntanyes de Lesseps

Josep Llinàs i Joan Vera van dissenyar i construir entre 2001 i 2005 la Biblioteca Jaume Fuster, a la Plaça de Lesseps de Barcelona. Amb més de 5.000m2 i 4 plantes, és una de les més grans de la ciutat. Una nova biblioteca que amb els anys ha aconseguit crear una nova centralitat en una zona que havia estat considerada com a límit, frontera i zona indecisa. La biblioteca havia d’esdevenir el nexe d’unió d’aquell espai.
 
Aquesta condició de límit fou la que marcà l’aspecte volumètric de tota la biblioteca a partir de les cobertes, en forma de muntanyes. Una biblioteca gran, contundent, una fita urbana que fa la funció d’eix vertebrador i públic, i que sintetitza la topografia singular sobre la qual descansa aquesta part de Barcelona. La biblioteca és el final i al mateix temps l’inici.
 
La biblioteca és l’element de transició entre les muntanyes del nord, Collserola, i el sud, la contundència de les grans, enormes façanes, que figuren l’inici de la ciutat (ja compacta), ara compactí­ssima. I com a tal element, la biblioteca penso que es configura com unes lleugeres carenes de turons, d’ondulacions ja suaus i amables. Un element humà, abastable, per a no fer tan radical el canvi entre dos sistemes urbans (ecològics), i del qual la Plaça Lesseps també n’és exemple. Un element de continuïtat: la ciutat «acaba» i comença amb la biblioteca… però també la muntanya «finalitza» i s’inicia amb la biblioteca.
 
La Biblioteca Jaume Fuster va guanyar el 2006 el Premi FAD d’Arquitectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...