24 de març 2014

Igualada: de fàbrica tèxtil a Biblioteca Central

Cal Font fou una important fàbrica tèxtil d’Igualada, inaugurada l’any 1915 en un edifici obra de l’arquitecte municipal Josep Pausas Coll. Es dóna el cas que a més fou la darrera fàbrica cotonera que es va construir a Igualada, en una comarca, la de l’Anoia, de gran tradició tèxtil.

Anys més tard, el 1990, es van iniciar el treballs del Pla Especial d’Ordenament de Cal Font, amb l’enderrocament de fins a cinc illes de cases i la creació d’una gran plaça, que serveix d’entrada a la biblioteca. Les obres de restauració i condicionament de la biblioteca, dirigides per l’arquitecte Pau Carbó Berthold, van finalitzar l’any 1999, quan es va inaugurar. La superfície útil original de la fàbrica era de tan sols 1.140m2, que amb la intervenció es va doblar fins arribar als 2.346m2, distribuïts en 4 plantes: soterrani, planta baixa, primera planta i segona planta, ja sota les encavallades de fusta, un dels elements arquitectònics més destacats de l’edifici. L’altre element que cal destacar és la gran xemeneia que presideix tot el conjunt urbà de la biblioteca més la plaça d’accés, i que dóna personalitat i serveix d’icona, alhora que ens recorda el passat industrial de la ciutat.

Referències:

Bacardit, Francina; Tor, Anna. De fàbriques tèxtils a biblioteques públiques [PDF en línia] <oab2012.wikispaces.com/file/view/F%C3%A0briques+a+biblioteques.pdf> [Consulta: 23 de març de 2014].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...