13 de juliol 2009

Anuario ThinkEPI 2009 (I): amb ulleres de territori

Fa uns dies vaig rebre l'Anuario ThinkEPI 2009, que molt amablement m'han fet arribar en Tomàs Baiget i en Javier Guallar. Des d'aquí vull donar-los les gràcies per pensar en mi... Ja l'he començat a fullejar i per ara el parell d'articles que porto llegits han estat d'allò més interessants i de fàcil lectura. Però ja tindrem temps per a parlar del contingut de l'Anuario; ara, l'objectiu d'aquest article és un altre.

Si fa uns dies la Gamoia ens oferia una visió de l'Anuario amb ulleres de gènere, en què palesava una aclaparadora majoria d'homes respecte dones en els autors presents a l'Anuario, ara jo vull mirar l'Anuario d'enguany amb ulleres de territori: és a dir, segons la província de procedència del centre de treball de l'autor/a, a partir d'una consulta al Directorio Exit; o en el cas de no ser-hi present, a les seves respectives pàgines web personals.

Els 35 autors diferents que han participat a l'Anuario, provenen de 10 províncies diferents, i que aporten els següent nombre de professionals:

  • Barcelona: 8

  • Madrid: 8

  • València: 6

  • Granada: 5

  • Cantabria: 1

  • Salamanca: 2

  • Saragossa: 2

  • Múrcia: 1

  • Tarragona: 1

  • Sevilla: 1


distribució_per_províncies

Com podem veure en el gràfic, més de 3/4 parts dels professionals en concentren en només 4 províncies: vaja, el 77,14% dels autors d'enguany procedeixen de Barcelona, Madrid, València i Granada. A què es deu aquesta concentració? Què hi influeix? Concentració de població, d'empreses i d'oportunitats en uns determinats indrets? M'atreveixo a apuntar-ne 3: les facultats de BiD, els col·legis professionals forts i influents, i grups d'investigació i anàlisi... Alguna més?

Evolució 2007-2009

També he cregut interessant analitzar la procedència dels autors en els tres Anuarios publicats fins l'actualitat, en el periode 2007-2009, per poder veure la procedència territorial en el temps, i si aquesta concentració territorial detectada enguany té un origen més antic.

evolució_2007-2009

En aquesta evolució hi podem apreciar algunes tendències:

  • Ha disminuït el pes de Barcelona, fins a igualar-se amb Madrid, i ser molt semblant al de València i Granada.

  • De les 7 províncies representades al 2007, s'ha passat a les 8 del 2008 fins a les 10 del 2009. Hi ha, doncs, una major distribució territorial dels autors.

  • La concentració autors/província és més baixa: el 2007 la meitat dels 32 autors diferents es concentrava a Barcelona (16), en una única província. En 2 anys la seua presència ha disminuït en un 50% en benefici d'altres províncies. La concentració territorial s'ha repartit entre 4 províncies diferents.

  • S'està afavorint la pluralitat de veus i visions de la professió des de diferents llocs geogràfics, i això l'enriqueix i la diversifica.


Des d'aquesta modesta tribuna voldria donar suport a l'equip de ThinkEPI, i animar-lo a continuar per aquest camí: és fonamental donar veu a professionals d'arreu, sense cap discriminació geogràfica segons el seu lloc de treball. La diversitat també és això, i això també és reequilibri territorial i professional.

6 comentaris:

  1. Realment sobta una davallada tan gran de la participació catalana. Com que veig que és el primer d'una sèrie d'apunts, suposo que ens mostraràs com es relaciona amb la temàtica o amb d'altres paràmetres. Potser també està influïda per l'evolució de la llista Iwetel? Interessant en tot cas.

    ResponElimina
  2. @gamoia: si, sobta la devallada de la participació catalana, i més si es té en compte que EPI/ThinkEPI és un producte impulsat des de Catalunya. Però potser no sobta si es mira des de la voluntat de ser referent a nivell espanyol i iberoamericà. En aquest cas, si que trobaria bé una redistribució territorial més equitativa i representativa de tots els territoris.

    I si, seria molt interessant veure les relacions procedència/temàtica... potser ens indicaria els interessos i les preocupacions professionals en una determinada zona geogràfica al llarg del temps. Bon apunt Gamoia!

    ResponElimina
  3. Interessant l'anàlisi. Moltes gràcies, Dani.
    Mai no haviem pensat en una distribució equitativa territorial.
    És clar que surten més autors i més articles d'allà on hi ha més gent i d'on existeixen estudis de BiD --això últim és clar en la falta d'autors d'Euskadi-, però sempre he dit que els centres de documentació i els documentalistes destacats surten com els bolets: aleatòriament, sense cap raó clara. Algun "il·luminat" ho du a terme i punt.
    De cara el futur, el mateix que amb el gènere, no pensem buscar l'"equilibri", tenint en compte que ThinkEPI tracta problemes i temes tècnics comuns a tota Espanya. No pensem que l'exacta representació proporcional provincial tingui interès per a les matèries i els objectius de l'Anuari.

    ResponElimina
  4. Molt interessant , Daniel, i moltes gràcies per l'anàlisi. M'ho de mirar més, però així dentrada et puc dir que la baixada d'articles d'autors catalans por ser circunstancial totalment, per exemple, a l'anuari del 2009 no hi cap text de l'Adela Alos o del David Maniega, dos autors catalans que sí que han preparat textos en anuaris anteriors i que ho faran pel proper. De totes maneres, és molt interessant observar aquestes variacions

    Javier Guallar

    ResponElimina
  5. @Tomàs Baiget : Tomàs, gràcies pel comentari. Això de la procedència dels autors és només un exercici similar al que va fer la Gamoia amb el gènere. Evidentment, ja m'imagino que no busqueu pas ni la igualtat de gènere ni un equilibri representatiu a l'hora de fer l'Anuario... però potser aquests si que poden arribar a ser elements significatius per a valorar una possible evolució de la professió. I per descomptat, les matèries de què es tracta a l'Anuari són comunes i universals per a tothom, en això tens raó.

    ResponElimina
  6. @Javier Guallar : Segurament en aquesta evolució, com dius, hi ha quelcom de circumstancial, de reflex del moment... Potser altres zones geogràfiques agafen volada?

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...