25 d’agost 2014

El sud bibliotecari 2.0: eines del web social a les biblioteques públiques tarragonines

Publicat originalment a:

Gil Solés, Daniel. "El sud bibliotecari 2.0: eines del web social a les biblioteques públiques tarragonines". En: Ítem, n. 52 (2010), p. 107-112. Descarregar el PDF

S'han actualitzat alguns enllaços i s'han afegit més dades.

Actualitzat a 4 de setembre de 2014: s'afegeix la Biblioteca Pública de Tarragona

RESUM
En l’article es fa una visió panoràmica dels diferents serveis de la web 2.0, o web social, usats en diferents biblioteques públiques de la província de Tarragona. Es fa un repàs del serveis usats a les biblioteques de Cambrils, Mont-roig del Camp, El Vendrell, Torredembarra, Reus, Roquetes, Tarragona i Tortosa. També es parla de les eines que usen a la Central de Biblioteques de Tarragona i les Terres de l’Ebre com a centre de suport a totes les biblioteques públiques de la província. Finalment, s’extreuen unes conclusions en forma de tendències i usos.

Paraules clau: web 2.0, web social, biblioteques públiques, Tarragona (província), internet

RESUMEN
En el artículo se hace una visión panorámica de los diferentes servicios de la web 2.0, o web social, usados en diferentes bibliotecas públicas de la provincia de Tarragona. Se hace un repaso a los servicios usados en las bibliotecas de Cambrils, Mont-roig del Camp, El Vendrell, Torredembarra, Reus, Roquetes, Tarragona y Tortosa. También se habla de las herramientas que usan en la Central de Bibliotecas de Tarragona y Terres de l’Ebre como centre de soporte para todas las bibliotecas públicas de la provincia. Finalmente, se extraen unas conclusiones en forma de tendencias y usos.

Palabras clave: web 2.0, web social, bibliotecas públicas, Tarragona (provincia), internet

ABSTRACT
The article provides an overview of different Web 2.0 services, or social web, used in various Public Libraries in the province of Tarragona (Spain). It provides an overview of the services used in the libraries of Cambrils, Mont-roig del Camp, El Vendrell, Torredembarra, Reus, Roquetes, Tarragona and Tortosa. It also discusses the tools that use the Central Library Services of Tarragona and Terres de l’Ebre as a center of support for all public libraries in the province. Finally, some conclusions are drawn in the form of trends and uses.

Keywords: web 2.0, social web, public libraries, Tarragona (Spain), internet

1. Introducció


El Web 2.0 segons l’article de la Viquipèdia ja té 6 anys de vida; sis anys de desenvolupament, creixement i maduresa. Durant tot aquest temps, s’ha estès com una bassa d’oli, sense aturador, tota la filosofia implícita en aquest concepte: col·laborar, participar, compartir, difondre, experimentar... i tot, amb les persones, els usuaris, com a centre d’atenció. Tot amb les persones i tot per a les persones. I de forma paral·lela, per a poder desenvolupar aquesta filosofia, han anat creixent com a bolets tota una sèrie d’eines; eines 2.0 que a partir del nou paradigma imperant, expandissin la filosofia de la Web 2.0. Serveis web com YouTube, Flickr, la Wikipedia, Delicious, i sobretot, els blogs, han estat l’avantguarda d’aquesta nova forma d’entendre i de viure la xarxa.

I les biblioteques, com a eina social per excel·lència en les nostres societats avançades, han adoptat aquesta nova forma de fer i d’entendre la xarxa; noves formes que han vehiculat cap a la seva relació amb els seus usuaris. Les biblioteques ja eren eines 2.0 avançades al seu temps i a una nova forma d’entendre el nostre món. Ara, amb totes aquestes eines, han vist expandides les seves possibilitats fins a límits insospitats. A nivell més local, però no per això menys important, les biblioteques públiques de la província de Tarragona també s’han vist impulsades gràcies a l’ús del web 2.0. Han iniciat un llarg camí, enriquidor i ple de grans experiències, en l’experimentació de tota la filosofia 2.0. I ho han fet des d’una perspectiva local, però amb una visió global; una forma d’actuar, la glocalitat, que els ha permès d’obrir una enorme finestra per a ensenyar el seu món i la seva manera de fer.

En aquest article farem un passeig virtual per 8 biblioteques públiques tarragonines, i per totes les eines 2.0 que usen en el seu dia a dia. I també farem parada i fonda a la Central de Biblioteques de la Diputació de Tarragona. Encara queda molt fer i molt per apendre; el web social és un recorregut sense fi, d’experimentació continuada; i tot just hem començat a fer camí. Veniu... ens posem en marxa? Voleu conèixer una mica més el territori? Benvinguts al sud bibliotecari 2.0.

2. Recorregut virtual per les biblioteques tarragonines


2.1. Biblioteca Pública de Cambrils


Iniciarem el nostre viatge a la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, a la comarca del Baix Camp. La Biblioteca disposa d’un blog principal, amb el títol “Biblioteca de Cambrils”, allotjat a Blogger i en funcionament des del 6 de febrer del 2007. Serveix com a portal d’accés i de difusió de les activitats de la biblioteca i del seu dia a dia. A més, ha creat tot un ecosistema de blogs al voltant d’aquest principal, per a diferenciar i promocionar de manera separada diferents activitats que porta a terme. En concret, trobem tres blogs per als tres Clubs de Lectura que impulsa la Biblioteca: el d’adults, el juvenil i l’infantil. Tots tres també allotjats a Blogger, i en funcionament, respectivament, des del 17 d’agost de 2007, el 6 de juny de 2007 i el 24 d’agost de 2007.

També destaca l’eina emprada per a la difusió de la seva col·lecció local; es tracta de Bibliotkcambrils, i que usa el servei gratuït de creació de webs i blogs Webnode. Hi podem trobar tota mena d’informació sobre Cambrils: des de llibres, festes i tradicions locals, enllaços o rutes pel municipi, entre molta altra informació.

A més, la Biblioteca és present a altres serveis del Web 2.0. Disposa d’un perfil a Google Maps, on ha creat diferents mapes de temàtica local. Té un usuari a SlideShare, un servei per a penjar en línia i compartir presentacions.
Finalment, la Biblioteca també empra el servei de suite ofimàtica Zoho, que permet crear tota mena de documents en línia, i posteriorment inserir-los en altres webs per tal de donar-los difusió. Es pot veure un exemple del seu ús a la pàgina de “Oferta formativa 2009-10” de la seva pàgina web.

2.2. Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp


Ens quedem al Baix Camp, però ens desplacem fins a Mont-roig del Camp, a la Biblioteca Joan Miró, amb ubicacions al mateix Mont-roig i també a Miami Platja. La Biblioteca manté actiu un blog, amb el mateix nom que la Biblioteca, en actiu des del 12 de juny del 2007. La seva funció segueix la mateixa que en el cas de Cambrils: difusió de les activitats de la biblioteca. I també com en el cas de Cambrils, han creat un parell de blogs temàtics especialitzats: el del Club de Lectura de la Biblioteca, iniciat el mes de setembre de 2008; i el blog Petits grans usuaris, adreçat al públic infantil i juvenil, i que va començar les activitats el 6 d’octubre de 2008. D’altra banda, la Biblioteca ha creat a Netvibes un petit univers propi.

2.3. Biblioteca Terra Baixa d’El Vendrell


Marxem uns quants quilòmetres més al nord, fins a la Biblioteca Terra Baixa d’El Vendrell, a la comarca del Baix Penedès. Ha creat una web específica per a la Sala Infantil, mitjançant el servei Webnode.

També cal destacar que en aquesta mateixa web, a l’apartat de “Bibliotecari virtual”, s’ha inclòs un servei de xat en viu, mitjançant l’aplicació web Cbox, que, amb un simple codi en HTML que s’insereix a la pàgina web, permet disposar d’aquest servei de manera fàcil i ràpida. Finalment, cal fer esment de què la Biblioteca disposa d’un perfil a Facebook, amb 898 seguidors.

2.4. Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra


Tornem al sud, a Torredembarra, a la comarca del Tarragonès. La Biblioteca Mestra Maria Antònia disposa d’un blog principal, allotjat a Blogger i en funcionament des del 14 de desembre de 2005. A més, com en el cas anterior d’El Vendrell, ha creat una web específica per a la secció infantil de la Biblioteca, titolada Llegir per créixer, i que està elaborada amb el servei de Webnode.

I també en aquesta web, com en el cas d’El Vendrell, han inclòs en l’apartat de “Bibliotecària virtual” un servei de xat i assistència en viu, mitjançant també el servei Cbox. D’altra banda, també hi trobem un buscador temàtic sobre jocs, desenvolupat amb l’eina Rollyo. Finalment, dir que la Biblioteca té un perfil propi a Facebook, i que ja compta amb 301 seguidors.

2.5. Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus


Anem fins a Reus, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, inaugurada l’any 2003. Disposa d’un blog propi, allotjat a Blogger i en funcionament des del mes de maig de 2009. A més, també ha creat un usuari a SlideShare, per a compartir presentacions; i disposa també d’un usuari a YouTube.

També cal fer esment a la web que ha creat amb el servei Webnode. I com en els casos d’El Vendrell i Torredembarra, s’hi ha afegit també un servei de xat en viu mitjançant el servei de Cbox.

2.6. Biblioteca Pública de Roquetes Mercè Lleixà


Viatgem ara més al sud, a les Terres de l’Ebre. Anirem fins a Roquetes, a la comarca del Baix Ebre. Visitem la seva Biblioteca Pública, inaugurada el 13 d’abril de 2007 i situada a l’antiga escola dels jesuïtes del municipi. Disposa d’un blog allotjat a Blogger, en actiu des del 6 de juny de 2007, i que s’usa per a la difusió de totes les seves activitats, amb abundants fotografies; però també, com a contenidor i punt d’accés principal a les altres eines que usen. Pel que fa a les fotografies, la Biblioteca usa dues eines: disposa d’un espai a Picasa Web, i d’un altre a Flickr.

Però cal destacar especialment l’ús que fan de l’àudio i del vídeo, i l’estreta col·laboració que mantenen a la Biblioteca amb l’emissora municipal, Antena Caro, que a més comparteixen instal·lacions. La Biblioteca penja els enregistraments d’àudio i de vídeo de les activitats que s’hi fan al web d’Antena Caro; per exemple, a l’espai Antena Caro TV hi ha disponibles tots els vídeos. A més, la Biblioteca emet el seu butlletí de novetats també per la ràdio: La Punyeta Radiofònica es pot escoltar cada dimecres en el marc del programa “Magazine”.

2.7. Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa


Ens quedem a l’Ebre. Anem a Tortosa, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, inaugurada el 20 de juliol de 2006 en ple centre històric de la capital de la comarca del Baix Ebre. La Biblioteca disposa d’un blog principal allotjat a Blogger, en actiu des del 18 de juny de 2007. Com en els casos anteriors, el blog serveix com a eina principal de difusió de les activitats que s’hi porten a terme. I com en el cas de Cambrils, també han creat una sèrie de blogs temàtics amb què complementen i milloren la informació continguda al seu blog principal. En concret, a Tortosa hi trobem els següents blogs: Una ullada a la nostra història, el blog de la secció local, en funcionament des del 5 de novembre de 2009; Pastisset de lletres, un blog de lectura jove en què compartir lectura, i en funcionament des del 3 de novembre de 2008; i finalment, Seqüències: Tortosa en imatges, un fotoblog col·laboratiu per a bastir una memòria històrica de la ciutat, i en actiu des del 12 de febrer de 2008.

A més a més, la Biblioteca tortosina està present a altres serveis: disposa d’un usuari a Facebook, amb 200 seguidors. També està present a Flickr, on penja les fotografies dels diferents actes que s’hi fan. I finalment, també ha obert un perfil a SlideShare, per a compartir les seves presentacions.

2.8. Biblioteca Pública de Tarragona


La principal i més important Biblioteca Pública de la Demarcació de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, té també una important i molt activa presència a una bona colla de serveis de la Web 2.0. Tots els recursos, i les xifres que es donen en aquest apartat, s'han consultat el 4 de setembre de 2014.

Comencem pel Facebook, plataforma on disposa d'una pàgina en què ha acumulat 1.790 "m'agrada" i que està en marxa des del 3 de maig de 2012. Una altra presència important de la Biblioteca a les xarxes socials és la de la seva pàgina a Twitter, en funcionament des del mes de març de 2011. Ja s'han fet 5.471 piulades, i es poden veure 756 fotografies i videos. Està seguint a 1.068 usuaris i ha acumulat 1.998 seguidors.

Com no podia ser d'altra manera, la BP de Tarragona també ha adoptat el format blog per a explicar i promoure les seves activitats. Hi ho fa mitjançant el Cine Music Bloc: el bloc de la Secció Audiovisual de la Biblioteca Pública de Tarragona. Allotjat a la plataforma gratuïta Wordpress.com, la seva primera entrada es remunta al 26 de gener de 2009, i al blog s'hi fan ressenyes de tota mena de materials audiovisuals que arriben a la secció: pel·lícules, música, etc...

Una eina que no havíem vist fins ara: Issuu. La Biblioteca Pública tarragonina disposa d'un espai a Issuu, en què hi publica el material gràfic que genera per anunciar les seves activitats: clubs de lectura, agendes setmanals, guies, etc.  Hi ha 519 publicacions, repartides en 22 col·leccions, i ho segueixen 27 usuaris.

La Biblioteca també usa YouTube de forma intensiva, i disposa d'un canal d'usuari en què hi trobem els enregistraments de diferents activitats que realitza. Aquí les xifres són una mica de més modestes: té només 9 subscriptors, i s'han vist els vídeos un total de 1.178 vegades.

Finalment, la Biblioteca també usa de forma intensiva diversos serveis relacionats amb la fotografía: a Google+ Fotos hi trobem 225 àlbums en què s'hi ha deixat constància de les activitats realitzades a la biblioteca, i que serveix sobretot d'emmagatzematge digital. També usa dues de les més importants xarxes socials on la imatge i la fotografia tenen un paper principal: a la seva pàgina de Pinterest hi ha 16 col·leccions i 297 publicacions. Hi ho segueixen 107 usuaris, mentre que la Biblioteca segueix a 92 persones. Ja per acabar, també disposa de pàgina a Instagram, on hi és present des del 19 de juny de 2013. Hi ha publicat 41 fotografies, i ha aconseguit 151 seguidors, i segueix a 72 persones.

2.9. Biblioteques Públiques de Tarragona i les Terres de l’Ebre


I com a última parada del nostre recorregut per tota la província, cal remarcar que la Central de Biblioteques de Tarragona i les Terres de l’Ebre també ha impulsat tota una sèrie de serveis 2.0 per a donar servei i suport a totes biblioteques públiques de la província. La missió d’aquest serveis central no és altra que la de "Donar suport tècnic i assessorament a les biblioteques de la xarxa territorial de biblioteques públiques, i constituir una plataforma de coordinació i cooperació per a aquestes biblioteques". En aquest sentit, destaquen dos serveis: un Fòrum bibliotecari, allotjat a Foroactivo; i especialment un univers a Netvibes, Biblioteques Públiques de Tarragona 2.0, on s’hi troba una gran quantitat de recursos útils i fonts d’informació sobre les biblioteques de la demarcació.

3. Conclusions


Finalment, i per a concloure l’article, apuntarem algunes tendències en els diferents usos que fan les biblioteques tarragonines de les eines 2.0 que actualment hi ha disponibles al mercat. Tendències i usos encaminats, fonamentalment, a augmentar la visibilitat i la presència de les biblioteques en el web social, tot usant els mateixos serveis que els seus usuaris. L’estrella és, sens dubte, el blog. En la majoria de casos la plataforma triada és Blogger, el servei gratuït de Google. I ho és, segurament, per la seva facilitat d’ús i per la seva ràpida corba d’aprenentatge... En pocs minuts es pot tenir disponible el blog de la biblioteca a la xarxa, i sense massa complicacions. No obstant, es deixen de banda altres opcions molt més potents i eficaces, com ara WordPress (tant en la seva versió gratuïta com en la versió instal·lada en servidors locals), que permetrien donar a les biblioteques un millor servei als seus usuaris, i al mateix temps ampliar i millor tot allò que es dóna amb Blogger. Només la Biblioteca Pública de Tarragona sembla decantar-se per l'ús de Wordpress amb el blog d'una de les seves seccions. També cal destacar l’ús de l’eina Webnode per a la creació de les pàgines web principals de les biblioteques, o per a la creació de pàgines temàtiques, com ara col·leccions locals o pàgines de les seccions infantils. Sembla encara incipient l’ús de Facebook, mentre que la gestió del material gràfic i àudiovisual que genera la biblioteca es sol resoldre amb el mateix blog o pàgina web, sense usar encara de forma molt estesa serveis com Flickr. I finalment, s’apunta un futur creixement de l’ús dels serveis de xat i assistència en viu, així com de cercadors temàtics i especialitzats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...