23 de juny 2014

Una biblioteca florida per a Sarrià-Sant Gervasi

El passat 19 de juny d’enguany es va inaugurar la nova Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, a Barcelona, que farà funcions de biblioteca de districte. El projecte, iniciat el 2008, és una obra de l’equip d’arquitectes barceloní Baena Casamor Arquitectes.

Es tracta d’un projecte singular, especial, i que respon a criteris d’ecoeficiència, d’estalvi energètic, de sostenibilitat i de respecte pel medi ambient. La Biblioteca se situa a sota dels Jardins de la Vil·la Florida, uns jardins amb una vegetació abundant i frondosa, que esdevenen la coberta transitable de la pròpia Biblioteca. A banda de la coberta, també cal destacar dos aspectes més relacionats amb l’ecologia de l’edifici: en primer lloc, uns patis de llum interiors, plens de terra, que responen a tres funcions principals: afavorir la inèrcia tèrmica i facilitar l’entrada de llum zenital; aguantar l’arbrat de la coberta, i finalment, esdevenir l’estructura portant de l’edifici. I en segon lloc, la presència d’uns espais envoltats de vidre, que permeten l’entrada de llum horitzontal a l’interior de la Biblioteca i afavoreixen una continuïtat visual que dóna amplitud als diferents espais i aïllen l’interior del soroll i la fressa de l’exterior. Als jardins superiors s’hi pot accedir a través d’unes escales mecàniques situades al costat de l’entrada principal de la Biblioteca.

La sala d’actes té dues alçades, i a més disposa d’accés independent. A nivell dels jardins cal destacar que sobresurten quatre volums: dos lluernaris, un espai d’oficines, i l’últim (amb accés públic des de la Biblioteca) que es configura com espai especial. La Biblioteca, que disposa a més d’un auditori, consta de tres plantes i té una superfície total de 4.900m2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...