30 d’octubre 2014

Cuinant una nova biblioteca al Fondo

El barri del Fondo, a Santa Coloma de Gramenet (comarca del Barcelonès), ha estat i és encara a dia d’avui un barri densament poblat, compacte i amb pocs espais lliures, i amb una població heterogènia, multicultural i de diverses procedències. L’antic Mercat del Fondo durant molts anys n’ha estat el seu nucli, el seu centre social i el seu punt de trobada. Fa uns anys, concretament el 2008, es va procedir a la seva reforma total, i ja llavors es va decidir que el nou edifici hi acolliria una nova biblioteca per a la ciutat. Malgrat la reforma, es busca no perdre aquesta centralitat natural i social en el barri. El projecte, però, ha passat per diverses vicissituds, inclosa la falta de finançament per veure’s esquitxat per casos de corrupció.

Finalment, el passat 11 de setembre de 2014 es va poder inaugurar la nova Biblioteca del Fondo, obra de l’equip d’arquitectes Pich-Aguilera (web dels arquitectes). Aquest nou equipament disposa de 1.769m2 distribuïts en tres plantes. Està situada al mateix solar que el mercat original, però aquest cop s’ha modernitzat i adaptat a les noves demandes socials, educatives, de lleure i de consum, i s’ha convertit en un autèntic edifici multifuncional que, a banda de la pròpia biblioteca, hi trobem també el nou Mercat del Fondo, una escola bressol i un gran supermercat. Segons podem llegir a la web de Pich-Aguilera: «El edificio pretende multiplicar la “cota cero” generando en cada nivel las cualidades de una planta baja pero en desarrollo vertical». D’aquesta manera, el nou Edifici Fondo «recoge en su interior los diferentes niveles existentes entre las calles de su entorno inmediato, permitiendo, a través de las diferentes conexiones entre usos y espacios, un recorrido interno que permite utilizarlo como parte del espacio público, convirtiendo el edificio en equipamiento, plaza y calle». Davant la densitat urbana, són els propis edificis els que es converteixen en espai urbà, en espai social.

Com no podia ser d’altra manera, la biblioteca està especialitzada en cuines del món. El mateix mercat, però sobretot la forta presència multicultural al barri, amb molta població especialment xinesa, àrab, gitana, musulmana o índia, en són l’excusa perfecta. A més, serà la primera biblioteca pública que comptarà amb una cuina totalment equipada i habilitat per fer-hi demostracions i tota mena de tallers. La Biblioteca del Fondo es coordina amb el Campus de l’Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona, a través, entre altres, de la Unitat UB-Bullipèdia. Es tracta, doncs, d’un projecte global, amb diferents nodes, i amb les cuines del món com a eix principal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...