18 de maig 2012
METLIB 2012. Barcelona 20-25 maig
De tant en tant es produeixen certes pauses en el ritme frenètic habitual de feina, que ens permeten agafar aire fresc, reflexionar, debatre i captar noves idees. Reflexions i idees sobre d’on venim o cap on anem, professionalment parlant. És el cas de congressos, conferències i similars. Pel que fa a la gestió d’equipaments bibliotecaris i d’edificis de biblioteca, un dels esdeveniments més interessants en què he tingut el plaer de participar alguna vegada han estat les trobades de la Secció Metropolitan Libraries (METLIB) de l’ IFLA.
Per mi han estat experiències interessants i enriquidores perquè la qualitat dels materials que s’hi presenten i dels professionals que hi prenen part són molt bons: crec que en aquesta secció hi estan representades algunes de les xarxes de biblioteques públiques més innovadores a nivell global. Normalment els directors de les biblioteques centrals de les xarxes urbanes hi exposen les seves inquiteuds enfront de les noves incerteses i les seves intuïcions sobre les possibles solucions.
El ventall de temes és molt ampli. S’hi parla, per exemple, d’integració de la tecnologia en la biblioteca (des de la incorporació de nous formats, o el diàleg i interacció amb la comunitat, fins a la gestió logística dels documents en paper), de com la globalització modifica el model de biblioteca (aparició de sinergies amb d’altres entitats, necessitat de cooperació i partenariat, patrocini...), de quins nous usos (activitats de lleure, de dinamització cultural, esdeveniments i happenings de tota mena...) i demandes es produeixen per part dels usuaris (treall en grup, grups de discussió i d'experimentació...), de quines són les noves exigències de formació al perfils professionals (alfabatització digital, xarxes socials...), i també de com tot plegat afecta a l’arquitectura de la biblioteca. D’alguna manera tots aquests aspectes estan relacionats, i potser el més interessant és veure com aquestes idees s’han concretat en cadascun dels casos que els ponents exposen, així com en alguns edificis que es visiten.
Doncs bé, la setmana vinent es fa la trobada annual d'enguany, el METLIB 2012, a Barcelona (del 20 al 25 de maig). Entre altres coses, es podrà mostrar la feina feta a la xarxa de biblioteques públiques de l’àrea metropolitana de Barcelona en els darrers anys, sota el focus d’aquestes reflexions. L’esdeveniment l’organitza el Biblioteques de Barcelona, amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, i amdues institucions presentaran diverses comunicacions.
El programa es centrarà bàsicament en la gestió en tems difícils, en els perfils professionals i en el nou marc per als treballadors públics. Hi haurà petites presentacions de les xarxes biblioteques d’Estocolm, Oslo, Singapur, Saragossa, Bilbao i Barcelona. I hi haurà debats amb ponents provinents de Montreal, Àmsterdam, Praga, Nova York i Rotterdam.
El congrés tindrà lloc Biblioteca Jaume Fuster de la Barcelona (nosaltres n'hem parlat aquí i aquí), i a la ciutat es visitaran les biblioteques de Sant Pau - Santa Creu, la Biblioteca de Catalunya, Esquerra de l’Eixample - Agustí Centelles i Trinitat Vella - José Barbero. Fora de la ciutat es visitaran la Biblioteca Mercè Rodoreda, de Sant Joan Despí, i la Biblioteca Antonio Martín, del Prat de Llobregat. D’agunes d’elles n’hem parlat al blog perquè creiem que són projectes amb qualitat arquitectònica, però caldrà estar atents als comentaris que ens en facin. El darrer dia l’arquitecte Josep Maria Miró, de Nitidus Arquitectes, farà una explicació del projecte de la biblioteca Central Urbana de Barcelona, de la que també hem parlat des de Bauen (1, 2 i 3).
Seguirem aquest esdeveniment amb atenció, en la mesura del possible. Intuïm que els continguts seran tant interessants com els de les jornades "Els futurs de les biblioteques" (els vam comentar a Bauen a 1, 2 i 3), sota el lideratge d'Assmpta Bailac. Bé, no és una intuïció. N'estem segurs.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Escala lectora
Estem en ple procés de redefinició de l'escala bibliotecària. I estem en trànsit cap a una escala més petita, més reduïda... més abastab...
-
Em repetiré, faré d' abuelo cebolleta , posaré una mica del dit en la llaga, però tenim clara quina és la filosofia del projecte de qual...
-
Sóc un ferm partidari de la digitalització de continguts i de fons bibliotecaris; és el camí a seguir: especialment per tots els avantatges ...
-
Estos días en casa estamos cambiando armarios, haciendo lugar para los nuevos recuerdos y nuevas experiencias que viviremos con la acogida ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada