22 d’octubre 2009

La biblioteca sense llibres (3): la biblioteca com a concepte

Massa canvis. Massa preguntes... Temps turbulents i de transformacions radicals i accelerades, biblioteca (i bibliotecaris) inclosos. I temps, també, de poques respostes. És el moment, apassionant, de dissenyar un futur que en molts casos ja és present. Pensar, reflexionar sobre com voldrem que sigui la nostra professió. El que si que tinc clar és que ens encaminem cap a un futur en què els llibres, en format paper, desapareixeran dels nostres edificis, deixaran de tenir el paper primordial que tenen ara, i que això comportarà que haguem de redefinir els espais que estem ocupant. Aquesta és la tesi principal, i que amb més o menys èxit, estic intentant defensar amb la sèrie d'articles sobre La biblioteca sense llibres. I aquesta redefinició de tot el nostre món professional, i que haurem de fer obligatòriament, comportarà que ens haguem de tornar a explicar... si, si, la mateixa cantarella de sempre. El que passarà és que llavors, tot el discurs que hem pronunciat fins ara ja no servirà. Els canvis que s'esdevindran seran tan grans i de tanta magnitud, que molt problablement haurem de començar de zero.

Caldrà construir de nou un discurs sobre la professió i els seus espais, tan físics com, sobretot, conceptuals. I és que potser ens encaminem cap a una biblioteca entesa com a concepte; un espai de la raó, mental, que té la seva representació "física" en forma de bits, i que "habita" a la xarxa. I aquesta estructura mental, com a tal, no pot ocupar cap edifici. I potser els futurs edificis caldrà entendre'ls com a un espai de socialització i d'educació; espais de capacitació i adquisició d'aquestes noves estructures bibliotecàries i documentals, i on posar-les a l'abast de la ciutadania. Nous edificis on el centre sigui el ciutadà, l'usuari, i on el seu objectiu principal sigui la transmissió d'aquest concepte social. Un usuari, però, absolutament autònom informativament parlant,  i que no requerirà ni usarà la biblioteca en la forma que ho fa avui dia.

Els problemes, però, es plantejaran en entendre i comprendre què voldran de nosaltres els usuaris, i en com definir i transmetre aquests conceptes.


1 comentari:

  1. Benvolgudes,felicitats pel bloc i per la informacif3 que doneu, i stroeobt moltissimes gre0cies per fer-nos cone8ixer totes aquestes eines. Aquesta de la Biblioteca Digital Mundial e9s impressionant.Altre cop merci!Queralt

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...