25 de setembre 2009

La biblioteca sense llibres (1)

Estic convençut que el futur dels edificis de les biblioteques serà un futur sense llibres, que quedaran ubicats i segregats a amplis dipòsits centralitzats com poden ser els GEPA (1 i 2 articles al blog) que està impulsant el CBUC.

Es plantegen per a un futur no tan llunyà tota una sèrie de reptes diversos: pel que fa a l'arquitectura i als arquitectes, caldrà repensar una tipologia d'edificis amb uns usos clars i ben definits, i que servien de guia per a la seva construcció. Com dissenyar, per exemple, unes sales de lectura on precisament ja no hi trobarem llibres? Què s'hi haurà de posar? Estem abocats a una redefinició massiva dels nostres edificis, sens dubte. I d'altra banda, als bibliotecaris també se'ns presenten anys de canvis, en què haurem de modificar el nostre entorn laboral físic, un entorn que en moltes ocasions ens servia i ens serveix com a suport indispensable per a la nostra feina diària, i que ens fa de guia. És a dir, sabiem i sabem per a què serveix el nostre entorn laboral, com usar-lo i això ens dóna seguretat i estabilitat.

Però tot això canviarà, sens dubte... Arquitectes i bibliotecaris ens enfrontem (i ens hi hem d'enfrontar plegats, agafats de la mà) a una gestió del buit. Un buit conceptual i físic al qual caldrà donar respostes: els bibliotecaris, repensant i conceptualitzant què s'hi haurà de fer a les biblioteques del futur i com es farà; i els arquitectes aportant solucions reals a aquells conceptes. Hem de posar en marxa un altre procés d'enginyeria social (digital).

Inicio una sèrie d'articles en què reflexionaré en veu alta sobre la biblioteca sense llibres, i com penso que serà. És, sens dubte, el nostre futur, la nostra supervivència. Per descomptat, com en tota prospectiva, m'equivocaré i cometré errors. Els assumeixo. Però el debat i la conversa, la generació d'idees, farà que potser arribem, entre tots junts, a una idea el més aproximada possible.

I tu, com creus que serà la biblioteca sense llibres? T'animes a parlar-ne? Deixa els teus comentaris en els articles que aniré escrivint, o si t'animes, envia'm per correu-e la teva visió. Dissenyem la biblioteca sense llibres?

FONTS:



2 comentaris:

  1. [...] al món editorial. Això en ajudarà tenir la justa mesura del que significa parlar de “biblioteca sense llibres“, per [...]

    ResponElimina
  2. [...] al mundo editorial. Esto nos ayudará tener la justa medida lo que significa hablar de “biblioteca sin libros“, por [...]

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...