05 de juny 2009

Eines per a donar-se a conèixer a internet

Com ja sabeu els que passeu per aquí, des de l'octubre de 2008 exerceixo de bibliotecari-documentalista també com a freelance, a banda de la feina al COAC de l'Ebre que ja vinc fent des del 2003. He de dir que he tingut sort, i he pogut iniciar aquesta nova faceta ja amb una bona segona feina des d'un bon començament, fet que m'ha facilitat molt la introducció al món freelance. No obstant això, i com que semblo el cul d'en Jaumet, que mai para quiet, i porto als gens, com tot bon bibliotecari, la curiositat i les ganes d'experimentar coses noves, no em quedo quiet i penso que sempre és positiu donar-se a conèixer de forma continuada... i en el meu cas, potenciar la meva freelance.

Amb aquest apunt vull posar una mica d'ordre a la meua experiència en aquest sentit: com un freelance (o qualsevol persona) pot donar a conèixer la seua tasca, i mostrar una sèrie d'eines molt útils per aquesta finalitat. El llistat següent no és ni de bon tros exhaustiu; és senzillament fruit de les meves vivències i del camí que he anat caminant.

Sense cap ordre ni prioritat, aquí van 10 punts:

  1. Tingues una base de contactes professionals de la teua especialitat... i també del teu àmbit geogràfic més proper, de qualsevol professió. Conèixer i que et coneguin professionals del teu sector és important; però també ho és, i molt, sortir de la bombolla, baixar a peu de carrer, i donar-te a conèixer entre d'altres professions. No se sap mai si, en un futur, hi podràs treballar. Crea't un teixit social ampli al teu voltant. I per descomptat, cuida'ls: escriu-los, truca'ls, escriu comentaris als seus blogs, conversa amb ells al Twitter, al Facebook... Ho agrairan, segur.

  2. Sigues 2.0... Sembla de calaix, però cal dir-ho. I no només a internet. Comparteix, relaciona't, explica, escolta, conversa... a la vida real, i també a la xarxa. Fes-te un blog, dona't d'alta a xarxes socials, comparteix les teues fotos i vídeos... Que et coneguin al teu poble és important; i que et coneguin a la xarxa també ho és. I també és important que et conegui gent que no sap què és internet.

  3. Reparteix targetes. He de dir, sincerament, que no era molt partidari de les targetes; les considerava un element del passat, superat per internet. Per sort, he canviat; per sort, m'han canviat. Des de fa molt poc, reparteixo targetes a tothom, i els explico qui sóc i què faig.

  4. Sigues pro-actiu, sigues un líder en el teu sector i en el teu territori. A la teva comunitat no es fan activitats, o qualsevol altra cosa relacionada amb la teva professió? Cap problema. Per què no les inicies tu? Quin problema hi ha? Et falta temps o no saps com fer-ho... Mira't el punt 1.

  5. Fes-te un web professional. Si, el teu nom, la teva marca, la teva empresa, i amb un domini de primer nivell. Jo en tinc una. Et trobaran abans, et reconeixeran millor, i sabran qui ets i què fas a tan sols un click de distància. I cuida al màxim la informació que poses al web: estructura-la amb senzillesa i delicadesa, cuida la informació al màxim. I explica només allò que vulguis explicar, sense artificis.

  6. Dona't d'alta a Google Adwords, o a qualsevol altra plataforma d'anuncis. Jo estic a Adwords. Per un cost rídicul, de només 30€ al mes, et pots fer el teu propi anunci, afegir-hi les paraules clau que vulguis, i llestos. Crec que és una excel·lent forma de donar-se a conèixer per a freelance. Podràs fer un seguiment exhaustiu dia a dia del cost de cada click, de les impressions de l'anunci, etc...

  7. Dona't d'alta a Google Local Business Center, o qualsevol altre servei similar. També estic. És gratuït, i la cerca sobre un mapa és una forma molt extesa i popular per a trobar informació. El teu negoci, tu com a freelance, apareixereu ubicats a sobre un mapa. Així, persones del teu àmbit geogràfic us podran trobar, i sabran que existiu, i que esteu a un determinat lloc. També et pots donar d'alta a Paginas Amarillas (tampoc no et costarà ni cinc), i envia el teu negoci, o les teves dades com a freelance.

  8. Omple la teva fitxa a directoris professionals del teu sector. En l'àmbit de la BiD tenim el Directorio Exit (aquesta és la meua fitxa). Cal estar-hi presents, sense por. És la força de la comunitat, la que dóna visibilitat i potència. I si estàs col·legiat a algún col·legi professional, aquest segurament tindrà un directori amb els seus membres; no tiguis por, digues que vols que les teues dades es facin públiques, que vols que et localitzin. El COAC, per exemple, té disponible en accés obert un directori amb tots els arquitectes que hi ha a Catalunya.

  9. Cuida i mima les teves fitxes professionals a LinkedIn i a InfoLancer. Són xarxes professionals, la segona adreçada especifícament a freelance. Aquest sóc jo a LinkedIn, i a InfoLancer. Cal mantenir-les al dia i actualitzades, amb informació precisa sobre tu i les teves activitats i els teus serveis. I aprofita totes les funcionalitats que t'ofereixen per a fer xarxa i ampliar els teus contactes (però amb cura i fent-ne un ús responsable, clar!)

  10. I 10... participa... què hi posaries? Digues la teva!!!


Va, vinga! Parlem?

3 comentaris:

  1. Gràcies Daniel,
    excel·lent conjunt de recomanacions. Jo acab de donar-me d'alta a Exit, fa temps que ho pensava però em feia vessa. Era això o posar una foto meva al blog amb tanga :P
    Jo en sé un altre, bombardeja amb missatges qualsevol llistat de discussió de biblioteconomia, sobre tot allò que et passi pel cap.
    Per exemple, es parla d'accessibilitat web idò dius la teva, es parla de drets d'autor, dius la teva, es parla de menjar sense gluten, idò el mateix!!! És el de menys saber o no saber, el que és important és que els altres es pensin que en saps...
    Que es noti que ets un tio informat i que tens molt de temps lliure...

    ResponElimina
  2. Molt bona la informació i molt útil Dani!! Segueix així!!

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies pels consells Dani. Des de les biblioteques públiques de Terrassa en prenem nota.

    Salutacions cordials!!!

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...