Parla en Lluís Anglada en un interessant article al seu blog sobre la importància, encara, dels espais físics de les biblioteques, d'un cert menysteniment per part de les institucions bibliotecàries del país... i tot en contraposició a l'augment de les necessitats en espais virtuals, o de la virtualització dels espais de les biblioteques.
Anglada recomana la lectura de tres articles, i a més, amb gran sorpresa per la meua part, recomana fer-se fan d'aquest blog, amb els següents termes:
Als interessats en arquitectura bibliotecària (que haurien de ser seguidors del blog [bauen] biblioteques i arquitectura els animaria a llegir el primer dels articles citats, que és el que a mi m’ha semblat més interessant.
Gràcies Lluís, i des d'aquí li tornem la gentilesa i recomanem als nostres lectors fer-se seguidors del blog de l'Anglada, tota una institució bibliotecària de país, i un referent absolut i contundent en quant a reflexió i nous camins sobre la professió. Però vaja, aquest no és el tema. Un dels tres articles que recomana és un article aparegut a la revista Consumer Eroski en què s'avaluen i s'analitzen fins a 100 centres bibliotecaris de 18 ciutats espanyoles:
- "Una de cada cuatro bibliotecas suspende en calidad, debido a carencias en los servicios ofrecidos y en la seguridad". En: Consumer Eroski (1 de febrero de 2009) [La foto està agafada d'aquest mateix article]
Val la pena llegir-lo... Sens dubte, s'ha millorat moltíssim en els últims anys, però potser no estem tant bé com creiem. Segur que ens falta molt camí per recórrer. I bé, en quant "Espais físics vs. Espais virtuals", sóc de l'opinió que són dues menes d'espais diferents, amb funcions, usos i necessitats diferents... complementaris, però al mateix temps condemnats a entendre's. No s'exclouen entre si. Si bé les biblioteques, els edificis, s'han anat transformant en espais de trobada ciutadana, en àgores urbanes obertes, en llocs de reunió i debat, també és cert que cada cop més han anat incorporant elements digitals, elements que han estat molt ben acollits pels seus usuaris: un bon parc d'ordinadors, connexions wi-fi, sales de treball, etc... I el disseny arquitectònics dels nous edificis de biblioteques així ho ha entès. No es tracta tant d'eliminar completament un espai per a migrar cap a un altre lloc; es tracta, més aviat, de transformar l'espai ja existent en una etapa intermitja, un tercer espai (terme que agrada molt a en Lluís), que faciliti i ajudi l'entrada cap a l'espai virtual.
FONT:
- Lluís Anglada. "Els espais físics encara importen". En: Bdig (biblioteques digitals i cooperació) (8 de febrer de 2009)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada