04 de novembre 2007

E-LIS per a la conservació dels articles publicats al blog

He començat a utilitzar el dipòsit digital E-LIS, especialitzat en BiD, per a la conservació a llarg termini dels articles publicats al blog.

E-lis

No hi penjaré tots els articles, òbviament, però si aquells que consideri més importants, amb més continguts... O aquells que formen part d'una sèrie de diferents biblioteques construïdes pel mateix arquitecte (o equip d'arquitectes).

En aquest sentit, ja està disponible el primer article. Es tracta del recull dels posts sobre 4 biblioteques de SOM Architects, que vaig escriure entre novembre i desembre de 2006.

Gil-Solés, Daniel (2007) Quatre biblioteques: SOM Architects.

També voldria fer el mateix amb les biblioteques d'Alvar Aalto, o les d'Artigues i Sanabria... entre d'altres. Què en penseu d'aquesta iniciativa? Penseu que és el millor opció? És una de les diferents vies de conservació?

6 comentaris:

  1. No se m'havia acudit aquest ús d'E-LIS. A veure si els administradors hi estaran d'acord.
    Podria ser una forma de conservació de continguts seleccionats pel propi autor, sí. I amb els comentaris què faràs, si n'hi ha?

    ResponElimina
  2. @Gamoia: doncs per ara sembla que els administradors hi estan d'acord. En el nostre cas, disposem d'E-LIS... no sé si hi haurà altres dipòsits digitals en altres especialitats. Penso que si, que és una bona forma de conservació a llarg termini de continguts digitals, i de blogs; això si, com bé senyales, de continguts seleccionats prèviament per l'autor. Se suposa que serien continguts de qualitat, no? I sobre els comentaris... doncs la veritat és que no hi havia pensat!! En els articles de SOM Architects no hi havia comentaris, però penso que caldria incloure'ls també, no? Formen part del blog, i dels continguts, no?

    ResponElimina
  3. No sé fins a quin punt els comentaris d'altri haurien de guardar-se junt amb el contingut inicial dels posts que es dipositen a E-LIS, generaria llavors "problemes" d'autoria? Els comentaris formen part de la filosofia del bloc, però no en el fet que un vulgui assegurar la pervivència del que escriu en dipòsits digitals.

    ResponElimina
  4. Els comentaris poden ser tan importants com l'apunt en algun cas però no són part de la producció pròpia ni han estat pensats per ser publicats en cap altre indret que el bloc. Formen part d'una conversa, pública, però conversa al cap i a la fi. És un tema delicat si més no.

    ResponElimina
  5. Bé, en el tema dels comentaris, segurament caldria demanar autorització per escrit als seus autors per a incloure'ls en el document que es posés, per exemple, a E-LIS. A vegades, els comentaris enriqueixen el contingut de l'article, hi aporten noves idees, noves opinions, que també caldria conservar. Penso com la Gamoia: òbviament, els comentaris estan pensats únicament per el blog. Seria potser treure'ls de context? I en la conservació dels articles, també se'ls treu de context? Un tema delicat, però alhora apassionant, no?

    ResponElimina
  6. primer, una iniciativa molt bona, sobretot pensant en què es fa una tria dels continguts pensant en que quede un article unitari. és una bona manera de conservació, però també crec que és una bona manera de difusió, ja que els lectors d'E-Lis no tenen perquè ser lectors de blocs.

    i segon, dels comentaris. Tot i que d'entrada crec que no hi haurien de ser, perquè no entren directament en el discurs de "l'article", tampoc crec que s'haja de ser absolutament restrictiu a incloure'n algun, si s'escau.
    Penso en algun comentari concret, que enriqueixe l'article, i que realment sia interessant d'incloure'l. Com? amb una simple nota al peu! (i al final del comentari es pot posar la referència a la pàgina concreta a on es troba el comentari)

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...