26 de novembre 2007

Biblioteconomia sostenible?

Tots, més o menys, ja tenim força clar què és això de l'arquitectura sostenible: edificis que respecten el medi ambient, fets amb materials no contaminants, autosuficients energèticament parlant, que usen energies renovables per a obtenir energia, edificis que reciclen els residus,... En disciplines afins, com la construcció o l'urbanisme, també tenim les idees ja força clares: potenciació del transport públic, parcs i jardins urbans, etc... Però, és la biblioteconomia també una ciència sostenible? Ho ha estat? Ho podria ser? Crec que si, però amb matisos. Per una banda, s'ha avançat molt en la contractació i ús de recursos digitals (revistes, diaris, bases de dades, enciclopèdies, llibres,...) i les biblioteques i dipòsits digitals ja formen part intrínseca de la nostra professió. Sens dubte, el pas del paper a la pantalla de l'ordinador, ha suposat, segur, un benefici per al medi ambient.

No obstant, penso, encara hi ha molta feina per fer. I la nostra professió podria ser un banc de proves immillorable, una avantguarda. La BiD treballa, avui en dia, pràcticament en bits; i per tant, susceptibles d'ésser digitalitzatsi fets a distància. En aquest sentit se m'acuden un parell idees:

  • Tot els centres treballem i cataloguem en MARC. La catalogació es podria fer a distància, amb programes editors de MARC stand alone. Només caldria que el catalogador esdevingués teletreballador: un dia a la setmana, aniria al seu lloc de feina, carregaria llibres i documents, i els podria catalogar a casa seua. I cada dia podria enviar els ítems catalogats a través del correu electrònic. Els fitxers MARC es podrien carregar al SGB sense cap problemes. S'evitarien així desplaçaments al lloc de treball, cues de cotxes, congestió...

  • Hi ha biblioteques que ofereixen un servei de referència virtual, que es podria fer perfectament des de casa. Per què s'ha d'atendre obligatòriament des del taulell de la biblioteca? Ho sap l'usuari? Si s'utilitza el mateix programari de xat que el de la biblioteca (i el mateix nom), per a l'usuari és un procés absolutament transparent, no? Així, el referencista podria estar ben bé prenent el sol a la platja... Els beneficis podrien ser similars al punt anterior.


I podriem trobar situacions similars en administradors de pàgines web i blogs, en digitalitzadors de documents,... Què en penseu? Sóm una ciència verda?

5 comentaris:

  1. Després de la xerrada i de les salutacions reals, també t'envio salutacions virtuals.

    ResponElimina
  2. Jesús,
    ha estat tot un plaer poder parlar amb tu una bona estona. M'ha fet molta il·lusió, de debó.

    ResponElimina
  3. El teletreball es podria implantar per diferents tasques de la biblioteca. De fet, algunes ja s'estan fent a distància a través de subcontractacions. Ara, això sol comportar un treball a tant la peça que no sé pas si ens convé promocionar.

    Pel que fa a la sostenibilitat, el pas a la societat de la informació està generant una quantitat enorme de deixalles tecnològiques. Se sol comptar 3 anys per amortitzar un ordinador personal. Afegeix la impressora i tota mena d'estris complementaris. Imagina't, llencem quilos i quilos de plàstic i metalls cadascun de nosaltres només per actualitzar els equips i poder usar nou programari més potent.

    ResponElimina
  4. I el teletreball no es podria implantar entre els mateixos treballadors de les biblioteques? Penso que potser no cal la subcontractació. Si, sens dubte, el problema de les deixalles tecnològiques és greu i important.

    La qüestió de fons que em pregunto és què pot fer la BiD per la preservació del medi ambient? Quines accions o quines pràctiques, des del nostre treball diari, podem empendre per a ser sostenibles. Si l'arquitectura pot ser sostenible, si ja hi ha cotxes i autobusos elèctrics o que funcionen en gas, si hi ha energia eòlica i solar... què pot aportar la BiD???

    ResponElimina
  5. ets un idealiste... :D

    entenc el que dieu, però no veig clar que es puga fer el "salt" del teletreball de manera ràpida i, sobretot, favorable per al treballador...

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...