05 de novembre 2006

La piràmide de Maslow bibliotecària

Es podria aplicar la famosa piràmide de Maslow de l'any 1943 sobre les necessitats personals a les necessitats de les biblioteques (i per extensió dels seus bibliotecaris)? Provem-ho?

Font: http://es.wikipedia.org/wiki/Imagen:Maslow.jpg [Consulta: 5 de novembre de 2006]

Simplificant, és una piràmide jeràrquica: només es pot pujar des de la base fins la cúspide (nivell d'autorealització) si es tenen cobertes les necessitats corresponents. Aplicat a les biblioteques, podria quedar així:

  1. Necessitats fisiològiques: edificis i instal·lacions en bon estat de conservació, amb bona climatització, accessibles, nets, etc.

  2. Necessitat de seguretat: un corpus legal i normatiu que reguli i protegeixi les biblioteques i altres centres relacionats, estabilitat i reconeixement laboral i legal, contractació laboral estable i no precària, seguretat en els procediments de contractació públics, etc.

  3. Necessitats d'acceptació social: que l'àmbit social i cultural en què s'ubica la biblioteca accepti, entengui i valori el paper i les funcions que juga la biblioteca, i que la integri clarament, sense matisos, com un actor més en igualtat de condicions.

  4. Necessitats d'autoestima: l'estimació comença per nosaltres mateixos, ens ho hem de creure; les biblioteques tenen èxit i prestigi dins la seva societat, que al seu torn les valora.

  5. Necessitats d'autorealització: arribats a aquest punt, les biblioteques es plantegen fins a on son capaces d'arribar? Què poden arribar a ser? Quins són els límits del nostre creixement? És l'etapa de la millora continua, sense fi.


Reconec que aquesta divisió és potser un pèl antiga, però potser seria molt interessant veure fins a quin nivell de compliment de les nostres necessitats ens trobem.

MÉS INFO:

2 comentaris:

  1. No m'acaba d'agradar aquesta humanització de la biblioteca tot i la gràcia de l'ambigüitat entre bibliotecaris i biblioteques.

    Jo et proposo un punt de vista diferent. Quines necessitats cobreixen els serveis que oferim a les biblioteques?
    Fisiològiques? No!
    Seguretat? No!
    Acceptació social? Ummmm! Possiblement ho cobreix millor la discoteca o el cinema del barri.
    Autoestima? Home! Una mica més.
    Autorealització? Uff! Segur que només als bibliotecaris i bibliotecàries de vocació i a alguns ratolins de biblioteca, que també n'hi ha!
    Per cert, on se situa la cultura dins la piràmide de Maslow?

    ResponElimina
  2. Doncs potser la cultura se podria situar dins de les necessitats de seguretat i acceptació social? La cultura ens dóna seguretat, el seu context social creat ens dóna seguretat. Ens movem en unes coordenades determinades, en una forma concreta de mirar el món, i quan sortim d'elles en sentim insegurs, no? I d'acceptació social perquè si acceptem, seguim i compartim una cultura determinada, la massa, la societat concreta en què vivim ens acceptarà i ens integrarà. No sé, què en penseu?

    Tot i que penso que la seva ubicació dependrà també dels valors adquirits per la persona, de la seva educació al llarg de la vida. Potser també podria estar la cultura com una necessitat d'autoestima, no?

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...