23 de maig 2008

Xerrada de Dídac Martínez: les biblioteques després dels llibres

El passat dia 16 de maig de 2008 vaig assistir a una xerrada de Dídac Martínez, director dels Serveis Generals de Biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya, a la Biblioteca José Escudé i Albesa de Santa Bàrbara. Portava el títol Les biblioteques després dels llibres: com donar resposta als canvis tecnològics, i analitzà, davant unes 10 persones, els últims canvis que estan patint les biblioteques públiques arran de la revol·lució de les TIC.

Xerrada de Dídac Martínez (2)

Recullo a continuació les principals idees que s'exposaren, desordenades, i agafades al vol:

  • Les biblioteques públiques estan agafant idees i conceptes de les biblioteques universitàries.

  • Les TIC estan provocant canvis profunds (socials, culturals, educatius,...), com ara la globalització, en l'economia, en la cultura, en l'educació, i en la cultura (en forma, sovint, de restrinccions pressupostàries).

  • Hi ha canvis en el model cultural: d'un model actual però encara en actiu (fonamentat en l'educació presencial, la informació empresa, els continguts estructurats, els canals i les instal·lacions físiques, els pressupostos cars i el consum minoritari i social, en grup); s'ha passat a un model basat en les TIC (informació electrònica, continguts globals, canals i instal·lacions virtuals, pressupostos baixos, consum majoritari i individual, redefinició de les instal·lacions clàssiques).

  • Les TIC provoquen canvis en l'ús i en el consum de la informació.

  • Un nou paradigma, una nova filosofia; el web 2.0: els ciutadans no volen escoltar, ara volen parlar!! Personalment, últimament sóc una mica escèptic en la implantació massiva d'aquesta nova forma de fer i pensar. Només una minoría aporta continguts.

  • Les biblioteques en el món de les TIC han de competir amb monstres com Google, Yahoo! o Microsoft.

  • Hi ha canvis en el món de la documentació i la lectura: més imatge, menys text; documents multimèdia; mobilitat i navegació constant; deconstrucció de l'obra; valors afegits (sumaris, cercadors); lectura visual, superficial.

  • S'està perdent l'hàbit de lectura en llibres en paper?


Cal tornar a dissenyar i crear un nou model de biblioteca pels ciutadans. Com? Amb una biblioteca tecnològica; una biblioteca digital; i una biblioteca d'aprenentatge.

  • Biblioteca tecnològica: punt d'accés TIC; més ordinadors; multimèdia; formació en TIC (expertesa); wi-fi; préstec de portàtils; reconcepció d'espais (ordinadors a les sales principals i els llibres al dipòsit).

  • Biblioteca digital: accés mundial, global (a catàlegs, webs, dipòsits digitals oberts,...); i sobretot, cal que aquesta informació estigui organitzada, segons els criteris de la biblioteca.

  • Biblioteca d'aprenentatge: cursos de formacióen TIC; cursos (d'idiomes, feina, etc.); nous serveis socials i culturals, d'oci i descans.


Finalment, Martínez acaba amb l'exemple dels Idea Stores de Londres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...