10 de desembre 2007

Anàlisi dels blogs BiD

Ja està disponible en línia un estudi bibliomètric dels blogs espanyols en biblioteconomia i documentació entre gener de 2006 i abril de 2007. Us en recomano la seua lectura.

Torres-Salinas, Daniel; Cabezas-Clavijo, Álvaro; Delgado López-Cózar, Emilio. Análisi métrico de los blogs españoles de Biblioteconomía y Documentación (2006-2007). El Profesional de la Información, 2008 (en prensa).

L'article es publicarà el 2008 a la revista El Profesional de la Información, però els seus autors ja ens han avançat el seu contingut. Els seus autors parteixen d'un llistat de 46 blogs especialitzats en Biblioteconomia i Documentació publicat per l'equip de SEDIC [Wiki i PDF]. D'aquests 46 analitzen els 12 que llavors tenien més Authority segons el rànquing de Technorati.

I entre aquests 12 hi figura aquest blog, [bauen_Blog]. Francament, m'ha sorprès moltíssim trobar-me entre els escollits. I m'ha fet també molta il·lusió. És un honor, i al mateix temps una responsabilitat. I des d'aquí vull agrair als autors que hagin inclòs aquest modest blog.

Posicionament

Alguns apunts: més que les xifres quantitatives d'articles, comentaris, paraules,... m'ha agradat especialment el quadre de posicionament comentaris/articles apareix [bauen_Blog] al quadrat inferior dret. És a dir, que es publiquen molts articles, però es generen pocs comentaris. Penso que aquesta conclusió s'aproxima molt a la situació real del blog: es publica, però suposo que per l'especialització del mateix, no és capaç de generar gaire debat. I pel que fa a l'Authority, actualment és ja de 51. Però vaja, tota anàlisi d'un fenòmen dinàmic com és la blogosfera esdevé tan sols una foto fixa, una foto finish d'un moment determinat; i analitzar fluxes continuus és extremadament complicat.

Finalment, i agafant el fil d'unes impressions de la Gamoia, voldria remarcar l'assumpte de la llengua. Tant ella com nosaltres figurem entre els 12 escollits. Només som dos blogs BiD escrits en català; els altres 10, ho són en castellà. És important dir-ho. Sens dubte, és un èxit i hauriem de fer una festa només per a celebrar-ho. Per la part que em toca, estic molt orgullós i satisfet; i content per la Gamoia; i com diu ella, (...) és possible fer un blog BiD en català i tenir una visibilitat similar a la d'un blog en castellà (...). No ho podria expressar millor, ni tant clar ni tant contundentment. Però caldrà seguint molt més soroll... Per cert, què és A-List?

5 comentaris:

  1. Felicitats Daniel. Agafant aquell eslògan de fa anys, la feina ben feta -en la llengua que sigui- no té fronteres.

    ResponElimina
  2. Felicitaciones también por la valoración de tu blog. El que existan pocos comentarios es negativo cuando se espera algún grado de feedback. Pero también hay que estar conciente que un buen nivel de respuestas de calidad requiere una masa crítica de comentarios muy alta. Solamente saludos y felicitaciones no son siempre un gran aporte.
    Cuando un espacio se especializa como tu blog, sus lectores disminuyen. Pero también aumenta la calidad de los mismos. Por otro lado, la tónica y el fuerte de [bauen_Blog] es dar mucha información sobre un tema que para muchos podría parecer muy árido en novedades y noticias. Tú nos muestras a los profanos que la biblioteconomía es una disciplina activa e interesante. Además que este blog tiene una buena sintonía con el campo de la arquitectura.

    ResponElimina
  3. @Andrés: muchísimas gracias por tu comentario!! Uff... me has subido el ego un 100%!! :-) Pienso igual que tu: con el blog (por su especialización y temática), no espero en absoluto tener una avalancha de comentarios. La temática ya los limita, es cierto. Y prefiero tener 1 o 2 comentarios que aporten debate y generen opiniones, que no tener 10 o 20 que sólo sean saludos, felicitaciones, etc... Lo has expresado muy bien.

    ResponElimina
  4. Hola Dani,

    fíjate si es dinámica la blogosfera que tu autoridad technorati no es de 51 ahora sino que ya es es de 54. Usamos la autoridad en el estudio para hacer la selección de la muestra de blogs, ya que no podiamos estudiarlos todos. Fue la metodología que nos parecía más correcta para ello, aún sabiendo las limitaciones de technorati, que no son pocas.

    El agradecimiento es para tí, por reseñar el artículo y por ser de los pocos que has aumentado en producción y en comentarios,

    un saludo

    ResponElimina
  5. Daniel, ets un gran treballador i això es veu en els resultats. Queda pendent aquesta festa que proposes :-)

    ResponElimina

L’Espluga de Francolí: l’antic hospital medieval acull la biblioteca municipal

Després de set mesos i mig d’obres, a càrrec de l’arquitecte Ricardo Saúl Sánchez Obaya, el passat 19 d’octubre va tenir lloc la inauguració...