09 de maig 2007

També s'estanquen els blogs BiD escrits en català?

He llegit el magní­fic post ¿Se han estancado los blogs documentales?, en què l'Álvaro Cabezas (del blog Documentación, biblioteconomí­a e información) fa una anàlisi i una reflexió sobre si els blogs sobre biblioteconomia i documentació estan patint un procés d'estancament, de certa paràlisi.

En un moment determinat, ja a les conclusions, parla del que ell ha denominat "El sector catalán":
"(...) Tampoco hay que perder de vista al sector catalán, capitaneado por Bauen y Gamoia, aunque no parece mucho para una comunidad donde hay cuatro facultades de ByD (lo mismo se podrí­a decir de Madrid).(...)"

Bé, jo afegiria, parlaria més aviat del sector de blogs de BiD que escriu en català (tenim molts exemples de blogs catalans, Catorze, Tomàs Baiget, entre molts altres, però que escriuen en castellà).

Doncs bé, he sentit curiositat per saber si passava el mateix, si hi havia estancament en el blogs BiD que escriuen en català. Per a fer-ho, he seguit els mateixos paràmetres que ha proposat l'Álvaro en el seu article. A part de la Gamoia i d'aquest mateix blog, he inclòs en l'anàlisi el blog Un que passava. És una tria del tot pesonal, aleatòria, i fonamentada en els meus gustos personals. I estic convençut que segurament no es tractarà d'una mostra en absolut representativa. D'altra banda, si no vaig errat, crec que són possiblement els 3 blogs més antics escrits en català, i per tant es poden aplicar prospeccions temporals de més d'un any. No obstant, en menys d'un any han aparegut força blogs escrits en català, com ara Biblioteca mallorquina (octubre 2006-) o El blog dels dijous (desembre 2006-). Serà interessant estudiar-los quan completin el cicle del primer any de vida.

Dels 3 blogs analitzats (tots consultats el 8 de maig de 2007 seguint les planes dels arxius i en el meu cas, en la gestió de Wordpress), i seguint la mateixa metodologia d'anàlisi que l'Álvaro (gener-març 2006 i gener-març 2007; articles publicats, comentaris i comentaris/articles, etc.) he tret les següents dades:

Articles publicats




































Articles





2006
2007
Diferència
% de variació
Gamoia
15
22
7
46,67%
Bauen_Blog
37
68
31
83,78%
Un que passava
23
23
0
0%

Comentaris




































Comentaris





2006
2007
Diferència
% de variació
Gamoia
25
68
43
172%
Bauen_Blog
14
66
52
371,43%
Un que passava
149
93
-56
-37,58%

Comentaris / Articles




































Comentaris





2006
2007
Diferència
% de variació
Gamoia
1,67
3,09
1,42
85,03%
Bauen_Blog
0,38
0,97
0,59
155,26%
Un que passava
6,48
4,04
-2,44
-37,65%

Conclusions

Pel que sembla, els dos blogs de què parlava l'Álvaro, Gamoia i jo, hem tingut augments en els tres aspectes estudiats: hem publicat més, hem rebut més comentaris, i per tant, la ràtio comentaris/articles ha augmentat. En aquest sentit, i amb unes dades del tot insuficients, sembla que a primera vista la blogosfera BiD en català podria gaudir de bona salut. No obstant això, és significatiu el cas de Un que passava: ha publicat els mateixos articles dins del mateix periode (23 en cada cas), però han descendit de forma significativa els comentaris, i en conseqüència, la ratio comentaris/articles. Finalment, destacar que encara que la Gamoia i, especialment jo, publiquem més, encara estem lluny de les xifres de comentaris (i la mitja entre articles) que assoleix Un que passava. S'aprecia també una tendència a l'alça en els comentaris i comentaris/articles de la Gamoia.

Pel que fa a aquest blog, he tingut la percepció que estava publicant més, és cert. Però fins avui no m'havia parat a fer números. M'ha sorprès especialment el fort creixement en el nombre de comentaris (un 371%!!), tot i que encara suposi una ràtio inferior a 1 (0,97) en la mitja entre comentaris i articles. De tot plegat diferenciaria tres aspectes:

  • D'una banda, la "culpa" que augmenti el nombre d'articles publicats és només meva, és personal, aquí­ no hi intervé ningú més que jo. És cert, es podria dir que encara tinc discurs, que tinc quelcom a dir en la meua especialització, i per tant això es reflecteix en la publicació d'articles.

  • D'altra banda, aquesta "culpa" ja no és meua en l'àmbit dels comentaris i la mitjana amb els articles. Aquí­ ja hi intervenen altres aspectes: fonamentalment, els lectors. Però també una certa tendència a parlar més de temes locals, un camí­ cap a la "glocalitat". En centrar més l'àmbit geogràfic, s'acota el públic potencial directe, que percep allò que llegeix com més pròxim, i potser és més susceptible de comentar i d'opinar. També parlaria, en aquest augment de comentaris, de l'eclosió, definitiva, d'una comunitat de blocaires a les Terres de l'Ebre, i la participació activa d'aquest blog en aquesta comunitat, amb la celebració fins i tot d'esdeveniments temàtics com l'EbreBloc 2007. Ja no he rebut comentaris només de persones vinculades al món de la BiD, sinó que ara també persones del territori, sense vinculació a la BiD, també s'expressen i fan comentaris. Penso que és un canvi significatiu.

  • Finalment, i no per això menys important, l'estreta relació (i col·laboració) que mantinc amb la Gamoia, amb la lectura imprescindible dels seus articles, i els comentaris recí­procs que ens deixem en els nostres blogs. Estarem creant, potser, un nucli?


Bé, seria interessant que tant la Gamoia com en el Ferran d'Un que passava, si tenen temps, opinessin sobre aquestes xifres i ens donessin la seva opinió sobre les tendències que es mostren.

FONT:

11 comentaris:

  1. Primer de tot, donar-te les gràcies per incloure'm en l'anàlisi, tot i que podríem discutir si hi pinto res en una anàlisi sobre blocs BiD; al cap i a la fi, caldria veure quants d'aquests 46 articles que esmentes corresponen a temes BID ;-)

    A part d'això, és cert que hi ha una davallada en els comentaris, però no te'n sabria dir les causes exactes. Potser hi influeix que jo mateix no comento gaire últimament en blocs on solia deixar comentaris; que potser els lectors que deixaven comentaris no acaben de trobar l'excusa per comentar el que escric (que, amb poques variacions, em repeteixo més que l'all i això, reconeguem-ho, cansa; i també podríem entrar a parlar de qualitat, però prefereixo que no ho fem :-p ).

    També l'aturada que ha patit el meu blog aquests dos últims mesos pot haver-hi influït; de seguida que he tornat a escriure, han tornat a aparèixer comentaris. A més, sempre he tingut la sensació (no comprovada empíricament) que els articles que més comentaris rebien eren els de temes més personals, justament el tipus d'article que menys escric ara, que acostumo a escriure més sobre llibres i òpera.

    M'agrada el que diu l'Álvaro Roldán al blog de l'Álvaro Cabezas, i hi estic d'acord: quan érem quatre gats era més fàcil estar al dia, i ara, entre els que tens enllaçats directament i els que tens al lector de feeds, a vegades no tens temps a comentar. I sovint ni tan sols entres al bloc per llegir els articles, com bé diu l'Álvaro Roldán. Crec que entre tots podríem reunir un bon munt de possibles causes.

    I hi ha un altre factor, almenys en el meu cas, que pot influir-hi i que només és atribuïble a l'autor: el que en Marcos Ros anomenava "síndrome del bloguer quemado". Després de gairebé 4 anys escrivint, a vegades costa trobar de què parlar i fer-ho d'una manera atractiva. Si més no, en un bloc miscel·lani com el meu.

    Bé, això és el que en penso. A veure si entre uns i altres aconseguim trobar la solució a l'estancament.

    ResponElimina
  2. @Joaquima: sobre la inclusió o no del blog Biblioblog en l'article de l'Álvaro Cabezas... doncs la veritat, no ho sé. Penso que li hauries de preguntar a ell. Jo només he citat un article. Però suposo, que com en aquest "mini-estudi" que he fet, el criteri d'inclusió o no de blogs és totalment subjectiu i personal.

    ResponElimina
  3. Hola,

    muchas gracias Daniel de nuevo por tomar el estudio como referencia, y usar la misma metodología. Para mí es un elogio.

    Acepto el tirón de orejas que me das, y que ya comentó J Leiva. Efectivamente tenía que haber sido más explícito, y afinar con "blogs escritos en catalán". De todas formas, viendo los datos que aportas, el "sector catalán", bajo mi punto de vista solo añade a Catorze. Lo de Baiget dificilmente puede ser considerado un blog al uso, lo otros dos son muy jóvenes, y en Un que passava como comenta Ferrán los posts sobre ByD no tienen el peso principal de su blog.

    Comparto lo que dice Ferrán, me juego un pié a que los posts personales son mucho más comentados que los otros (seguramente porque requiere menos trabajo por parte del lector, y porque somos unos morbosos :-)

    Sobre lo que comenta Joaquina, la selección de blogs la he realizado de manera subjetiva. Probablemente, si actualizamos el estudio y lo ampliamos, usemos alguna metodología "científica" para determinar los más relevantes. Por cierto, Biblioblog tiene una característica muy especial, y es que no permite comentarios...

    La conclusión que saco de tu estudio es que ¡sois muy pocos escribiendo en catalán! ¿Dónde está el resto?

    Enhorabuena a Gamoia y a tí por aumentar tan espectacularmente producción y comentarios en un año. Seguid así, lo dicho

    Enhorabona!

    ResponElimina
  4. Dani, les meves raons per tenir el bloc les exposo amb motiu de cada aniversari. Les estadístiques m'agraden a la feina. Però aquí no vull pressions d'aquesta mena.
    http://gamoia.bloc.cat/post/973/129804

    ResponElimina
  5. Hola,
    crec que la causa del possible descens de comentaris en alguns blocs és l´augment d´aquests, diversificant l´oferta. Crec que el nombre de blocs en el sector és altíssim (en català també n´hi ha un grapat, molts d´ells nous) i que serà la "selecció natural" la que discriminarà els que han de perdurar dels que no.

    No obstant,la participació és molt alta en alguns d´ells (mira el nombre de missatges deixat a frikitecaris en cada un dels seus articles...)

    Pel que fa a la dificultat de publicar coses constantment, doncs sí, entenc que és complicat. Potser per això mateix moltes notícies són gairebé idèntiques a alguns blocs. L´originalitat brilla per la seva absència en alguns casos...

    Salutacions

    ResponElimina
  6. Gamoia,
    no et vull pas pressionar... ni molt menys. Un dels principals valors dels blogs, i d'internet, és la llibertat, i la respectaré sempre. Només et demanava una petita reflexió sobre les xifres que han sortit, sobre si notaves un augment de la producció i dels comentaris. Esperarem amb il·lusió el teu proper aniversari per a llegir-les.

    ResponElimina
  7. NOTA: Aquest article no tenia la intenció, en cap cas, de jutgar ni valorar ni avaluar críticament els blogs que s'hi descriuen. Penso que cadascú és lliure de fer el que li plagui amb el seu blog, i ni ningú ni encara menys jo som qui per opinar. Només he valorat les xifres, els resultats, i les tendències que han aparegut en el cas de Gamoia i Un que passava. El cap cas, penso, he expressat cap mena d'opinió personal sobre la qualitat o la quantitat dels dos blogs. En el meu cas, quan he parlat blog personal, si que he entrat en valoracions més personals, perquè penso que és on si que puc entrar. Espero només que ningú s'hagi sentit ofès per alguna cosa que hagi escrit. Si és així, prego que em digui què li ha molestat, que accepti les meues disculpes i ho eliminaré immediatament.

    ResponElimina
  8. Hola,

    Primer de tot, gràcies per citar-nos. La veritat és que el nostre bloc bàsicament pretèn reflectir la vida universitària entorn la facultat de Biblioteconomia i Documentació de Barcelona.

    En segon lloc, respecte l'estancament o no dels blocs de temàtica BiD en català, jo opino com molts altres que ja han donat la seva opinió: Crec que hi ha molts blocs nous avui en dia, tant formals com no tant formals i si intentes anar llegint tot, no et dóna molt de temps a escriure-hi comentaris. Una cosa són els comentaris personals, curiosos, (tal com diu Jaume Julià referint-se a frikitecaris, on cada dia s'hi deixen molts comentaris) aquests són més fàcils, no requereixen pensar-ho gaire (sense ànim d'ofendre a ningú, doncs són el tipu de comentari que faig jo també). Els altres comentaris (els que molts bloggers veig que troben a faltar) són els més profunds, els que impliquen una reflexió per part de la persona que ho comenta. Aquests tipus de comentaris no abunden, cert.

    De totes maneres, el món "bloc" va creixent!

    ResponElimina
  9. Dani, et demano disculpes pel to del meu comentari que no et mereixes en absolut. T'agraeixo molt l'atenció que dones al bloc Gamoia i saps que sempre m'agrada col·laborar amb tu. Ho sento.

    ResponElimina
  10. Pel que fa a mi tampoc he trobat res d'ofensiu en el teu article, al contrari, m'ha semblat divertit que m'hi incloguessis i t'ho agraeixo. ;-)

    ResponElimina
  11. Doncs jo estic molt enfadat :-P

    ResponElimina

Teleportación: Lectura cuántica y entrelazamiento*

Pasamos por los momentos de nuestros días de formas disimiles y con diversos artefactos o amuletos. Cuando nos colgamos a la lectura de una ...